Wachtwoord vergeten    Wachtwoord aanvragen

Pleitdispuut D.J. Veegens

D.J. Veegens is het pleitdispuut van de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam. Een dispuut dat zich al sinds 1985 met groot enthousiasme richt op het bevorderen van de pleitkunst onder de Rotterdamse rechtenstudenten. Pleiten leert men door te pleiten.

Daarom wordt ieder jaar een inspirerende pleitcursus en masterclass georganiseerd.

Bij diverse kantoren krijg je instructies van advocaten die geregeld in de rechtszaal te vinden zijn. Ook wordt jaarlijks volop gepleit op allerlei pleitwedstrijden, waarvan de Nationale Pleitmarathon ongetwijfeld de belangrijkste is.

Maak je het pleiten meester, want het pleiten maakt je meester!

Het bestuur van het collegejaar 2017/2018 bestaat uit:

Voorzitter Lotte Bartels
Vice-voorzitter/Commissaris Interne Betrekkingen Thamar Topper
Secretaris Romana Soekarnsingh
Penningmeester Joris Droppert
Commissaris Externe Betrekkingen Jorn Hoekstra
Beschermvrouwe Prof. mr. H.N Schelhaas

Wil je meer weten? Bezoek dan onze website www.djveegens.nl of mail naar [email protected]

 

Over ons

Op 26 juni 1985 richtten een aantal studenten van de juridische faculteit van de Erasmus Universiteit samen met prof. mr. H.J. Sneijders het Rotterdamsch pleitdispuut D.J. Veegens op. Het eerste jaar is direct een succesvol jaar met verschillende pleitbijeenkomsten en een dispuutfeest. In het tweede jaar wordt deze lijn doorgezet met een excursie naar Luxemburg en Straatsburg, een kerstborrel, meerdere pleitbijeenkomsten en de pleitwedstrijd Rotterdam – Leiden. Laatstgenoemde wedstrijd wordt gewonnen door het team van D.J. Veegens.

Onder het toezicht van de enthousiaste beschermheer prof. mr. A.I.M. (Toon) van Mierlo blijft D.J. Veegens succesvol. In 1995 wint het pleitteam van het Rotterdamsch pleitdispuut, bestaande uit Natalie Vloemans en Angenita Pex, de Nationale Pleitmarathon. In 2007 weet het pleitteam, bestaande uit Henk Raven en Martijn Rijnhart, opnieuw de winst binnen te slepen tijdens de Nationale Pleitmarathon in Maastricht.

Op de Nationale Pleitmarathon van 2004 haalt het Rotterdamse team de bronzen medaille binnen. Het rechtbankteam doet het met een tweede plaats zelfs nog beter. Op de Nationale Pleitmarathon 2014 in Tilburg haalt het Rotterdamse pleitteam de zilveren medaille binnen.

In 2005 wordt het vierde lustrum gevierd met een symposium met aansprekende namen en een afsluitend feest. En vanaf september 2006 is prof. mr. S.D. Lindenbergh de nieuwe beschermheer van D.J. Veegens. Vanaf september 2016 heeft prof. mr. N.H. Schelhaas het stokje van hem overgenomen. Ondertussen gaan de activiteiten door: de pleitcursus, pleitavonden en diverse pleitwedstrijden.

Activiteiten

Bachelor Pleitavond
Op woensdag 29 november 2017 organiseren wij vanuit D.J. Veegens een Bachelorpleitavond. Tijdens deze avond komt er een advocaat van een gerenommeerd kantoor langs om samen met de deelnemers te oefenen met pleiten. Wat deze avond bijzonder maakt is dat de beste twee deelnemers een deelname aan de Rotterdamse Pleittraining verdienen. De eerste 25 personen die zich aanmelden, kunnen in ieder geval deelnemen. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar [email protected]

Heeft jouw opponent echt wel recht op die schadevergoeding? Is er wel echt sprake van een onrechtmatige daad? De dramatische gevolgen die jouw client heeft ondervonden moeten natuurlijk rechtgezet worden! Stap in de schoenen van een echte advocaat en bepleit je zaak! De Bachelor Pleitavond zal gedurende het jaar vaker worden georganiseerd. Houd daarvoor onze Facebookpagina in de gaten!

Pleitdemonstratie
In het kader van de voorbereiding van Moot Court hebben de studenten die het vak Materieel Strafrecht volgden in het vaardigheden onderwijs geoefend met presentatie- en pleitvaardigheden. Er werd een afsluitende bijeenkomst gehouden. In dit practicum kregen zes studenten de gelegenheid te oefenen met pleiten voor een aantal strafrechtdeskundigen en een groter publiek. D.J. Veegens reikt na afloop van de pleitbijeenkomst de publieksprijs uit aan de beste pleiter. Daarnaast mogen de twee beste pleiters (een officier van justitie en een raadsman of raadsvrouw) deelnemen aan de jaarlijks terugkerende Rotterdamsche Pleittraining van D.J. Veegens.

Pleitwedstrijden
Jaarlijks neemt D.J. Veegens, samen met andere pleitdisputen uit heel Nederland, deel aan diverse spectaculaire pleitwedstrijden. Deze competities, variërend van strafrechtelijke pleitwedstrijden tot civielrechtelijke pleitwedstrijden, bieden jou de ultieme kans om op een leuke en spannende manier praktijkervaring op te doen.

Tijdens een pleitwedstrijd strijden diverse teams tegen elkaar en worden zij hierbij beoordeeld door een jury bestaande uit topadvocaten en inspirerende professoren. Hoewel iedere competitie uiteraard een uniek programma biedt, hebben ze allemaal een ding gemeen, namelijk een zinderende finale.

Voor alle wedstrijden zijn wij op zoek naar enthousiaste studenten die graag onderdeel uit willen maken van een werkelijk onvergetelijke belevenis. Ben jij niet op je mondje gevallen en durf jij het aan om je pleitvaardigheden voor een jury te exposeren? Op deze pagina vind je het actuele overzicht van de wedstrijden waar je je voor kunt aanmelden.

De Rotterdamsche Pleittraining
Vanaf november begint de Rotterdamsche Pleittraining weer. Gedurende zes maanden zullen we één keer per maand langs een toonaangevend advocatenkantoor gaan voor een training. Bij deze kantoren zullen jullie praktijktips krijgen over het pleiten, maar ook zelf gaan pleiten. De trainingen worden vanzelfsprekend afgesloten met een borrel.

Het deelnemen aan de training is handig als je later advocaat wil worden of graag met pleitwedstrijden mee wil doen. Maar ook is het handig als je je presentatieangst wil overwinnen of kennis wil maken met verschillende advocatenkantoren. Actieve deelname aan de Pleittraining wordt tevens beloond met een certificaat ondertekend door onze beschermvrouwe, prof. mr. H.N. Schelhaas.

 

 

Contact

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Neem dan gerust contact met ons op via:

Algemeen: [email protected]
Voorzitter: [email protected]
Penningmeester: [email protected]
Commissaris Extern: [email protected]
Secretaris: [email protected]

Postadres
Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam
t.a.v. pleitvereniging D.J. Veegens
Postbus 1738
Kamer EB-29
3000 DR Rotterdam

Bezoekadres JFR
Burgemeester Oudlaan 50
Kamer EB-29
3062 PA Rotterdam

Meld je aan

U dient ingelogd te zijn


Wachtwoord vergeten    Wachtwoord aanvragen
>
Terug